VLADIMIR FEDOSSEIEV, EL MESTRE

Intèrprets
Orquestra Simfònica Txaikovski
Alexei Volodin
Vladimir Fedosseiev

 

Programa

PROKÓFIEV, Concert per a piano núm. 3, en do major, op. 26
XOSTAKÓVITX, Simfonia núm. 5, en re menor, op. 47

Diumenge 12 de maig de 2019 | 20 H | Sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona

 • VLADIMIR FEDOSSEIEV: UN GRAN MESTRE DE LA TRADICIÓ RUSSA
  Ens sentim molt afortunats de tornar a tenir amb nosaltres al Mestre Vladimir Fedosseiev, llegenda viva de la recent història musical russa. Vladimir Fedosseiev fou projectat pel director d’orquestra Evgeny Mravinsky, el mateix que el 21 de novembre de 1937 estrenà a Leningrad, junt amb l’Orquestra Filharmònica de la ciutat, la Simfonia núm. 5 de Xostakóvitx.
  Anys més tard, el Mestre Fedosseiev va tenir la gran oportunitat de conèixer en persona Dmitri Xostakóvitx durant la preparació de l’estrena de la Simfonia núm. 15, interpretada per l’Orquestra Simfònica Txaikovski, sota la batuta de Màxim Xostakóvitx, fill del compositor.
  “Vaig aprendre molt sobre Xostakóvitx gràcies a altres compositors com Boris Txaikovski, Mechislav Weinberg, Georgiy Sviridov- explicà Fedosseiev- A través de les seves històries, els seus records i les meves pròpies observacions veient al Mestre, vaig conformar-ho tot en un sol retrat: Xostakóvitx era una persona brillant i complexa. El més important d’aquest complex retrat, era la música, que encara no estava totalment oberta; estic segur d'això perquè la música viu, es desenvolupa en el temps i amb el temps. Xostakóvitx és el meu compositor preferit del segle XX".
   
 • ALEXEI VOLODIN: L’HEREU D’UNA TRADICIÓ
  La riquíssima tradició musical russa ens ha donat grans compositors, però també intèrprets, i molt especialment, pianistes. Sviatoslav Richter, Vladimir Horowitz, Emil Guilels o Mariya Yúdina són quatre de les columnes en les quals se sustenta la tradició pianística, de la qual, Alexei Volodin és un dels grans hereus més significatius.
  Valery Gergiev, un dels grans mentors de la carrera del pianista va dir: Dels pianistes joves dels actuals pianistes russos, Alexei Volodin és el que més clarament ha heretat el so de Guilels”.
  Alexei Volodin torna la Temporada Ibercamera, en la qual ja hi ha actuat en 4 ocasions; el pianista va realitzar el seu debut a la ciutat de Girona el 8 de març de 2009, presentant un programa variat, compost per Beethoven, Rakhmàninov, Schubert i Stravinsky. Des d’aleshores, Volodin ha generat una carrera internacional i és constantment sol·licitat per tots els grans directors i orquestres del món.
   
 • LA SIMFÒNICA TXAIKOVSKI: UNA ORQUESTRA HISTÒRICA
  Fundada el 1930, l’Orquestra Simfònica de Ràdio Moscou, fou la primera orquestra simfònica de la radiodifusió soviètica. Un cop dissolta l’URSS, el 1993, el Ministeri de Cultura rus va rebatejar la formació com Orquestra Simfònica Txaikovski, nom que a més, reconeix el seu important paper en la promoció de gran part de la música del compositor rus. Vladimir Fedosseiev n’és el director titular des de l’any 1974; al llarg d’aquests quaranta-cinc anys, el Mestre i els seus antecessors han contribuït de manera decisiva al desenvolupament artístic de la formació, assumint-ne el lideratge i convertint-la en una de les orquestres més important de Rússia. Les interpretacions del Mestre Fedosseiev són cèlebres arreu del món per la seva profunditat, passió artística i gran sensibilitat pel caràcter nacional de la música russa. Amb ell al capdavant, l’Orquestra Simfònica Txaikovski ha estat la primera orquestra russa amb director rus en enregistrar el conjunt complet de les simfonies de Beethoven.