La Passió: un drama religiós

Programa
J. S. BACH,
Passió segons Sant Joan, BWV 245

Intèrprets
Instruments of Time & Truth
Oxford Consort of Voices
Nicholas Pritchard, Evangelista
Edward Higginbottom, director
Diumenge 31 de març de 2019 | 19.00 H Sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona

 • EDWARD HIGGINBOTTOM: UN GRAN MESTRE EN LA MÚSICA CORAL
  Edward Higginbottom ha dedicat la seva carrera a la direcció de la música barroca i compta amb una àmplia trajectòria al capdavant de la interpretació coral. El mestre debuta a la Temporada, acompanyat de l’Oxford Consort of Voices i Instruments of Time & Truth per a interpretar La Passió segons Sant Joan de Bach; volem que ens mostri la seva saviesa musical i que ho faci amb aquella naturalitat que el caracteritza, que ens faci sentir que l’ànima del compositor és a dalt de l’escenari, tal i com va fer anteriorment, amb les seves interpretacions de El Messies de Handel al Palau de la Música Catalana; foren dos concerts memorables, amb unes crítiques extraordinàries:

  Com ja va fer fa dos anys també al Palau de la Música, el director anglès, un nom de referència en la interpretació de l’oratori de Handel, comptarà amb el conjunt Instruments of Time & Truth i el cor Oxford Consort of Voices, aquelles quatre veus per a corda que va meravellar el 2015 per la seva empenta, precisió i conjunció. - Diari Ara (17/12/2017)
   

  Una de les recreacions més lluminosa i aferrada a la tradició interpretativa d’aquesta monumental peça. - El Periódico (28/12/2017)
   

  El que va tenir més pes de la vetllada va ser la perfecció tècnica i la sensibilitat d’un cor excel·lent, format per 16 cantants – quatre per corda – i amb la secció de contralts formada per quatre esplèndids contratenors. La precisa direcció de Higginbottom, sense partitura, contribuïa al detallisme i a la precisió de cantants, amb una dicció pulcre i unes textures diàfanes.
  -
  La Vanguardia (13/12/2015)

 • OXFORD, LA CIUTAT DEL CANT CORAL
  Des de l’època del Renaixement, la ciutat d’Oxford ha estat un centre líder de la música coral a Europa. Cap al segle XV, la Universitat fou una de les primeres a implementar la titulació exclusiva de Música. Grans compositors com George Friedrich Händel, John Taverner o John Sheppard, la van posicionar com a ciutat musical a escala mundial. Actualment, Consort of Voices està format per setze veus curosament seleccionades dels cors universitaris de la ciutat anglesa. La formació interpreta majoritàriament música sacra compresa entre els segles XV i XXI, amb un valor afegit: l’orquestra que els acompanya, Instruments of Time & Truth es caracteritza per tocar amb instruments originals.
   
 • BACH, EL PREDICADOR MUSICAL
  La Passió segons Sant Joan fou la primera obra vocal a gran escala que Johann Sebastian Bach compongué just després del seu nomenament com a Kantor a l’Església de Sant Tomàs de Leipzig. El compositor escrigué aquesta adaptació musical, basant-se en l’Evangeli de Sant Joan, que explica la història de la crucifixió de Jesucrist; l’obra fou escrita per a ser executada a la vigília de Divendres Sant de 1724, el cinquè dia de la Setmana Santa, dia on es recorda la crucifixió i mort de Jesús de Natzaret. En l’Alemanya luterana i protestant, la música era un vehicle per arribar a Déu i el compositor considerava que estava en deute amb aquest, pel do musical que li havia concedit. Bach no va compondre mai cap òpera, però en les seves Passions, va abocar tot el seu geni per a crear una música de gran força dramàtica i plena d’espiritualitat.