Ecos del concert: Simfònica de Düsseldorf

"Compondre una simfonia és construir un món amb tots els mitjans possibles", Gustav Mahler
 

Els aficionats d'Ibercamera vam omplir ahir L'Auditori de Girona i vam seguir amb la màxima concentració la Novena Simfonia, interpretada per l'Orquestra Simfònica de Düsseldorf sota la direcció del mestre Ádám Fischer. Vam gaudir una música commovedora, que reflecteix el patiment de Mahler en el moment d'escriure-la i que culmina amb l'intensíssim, expressiu i decreixent Adagio, que es desenvolupa com un fil de so que es va aprimant fins que s'acaba, com la vida que arriba al seu final.

Gustav Mahler (1860-1911) va néixer a Kaliště, un petit poble de Bohèmia que estava sota l'administració de l'Imperi Austríac. Durant els 10 anys que va ser director de l'òpera de la cort de Viena es va guanyar el títol de ser un dels més grans directors d'òpera. Malgrat això, la seva revalorització com a compositor va ser lenta, en veure la seva carrera truncada pel nazisme imperant a Alemanya i Àustria. Va ser després de la Segona Guerra Mundial, gràcies a Bruno Walter, Klemperer i més tard, Leonard Bernstein, quan la seva música es va començar a interpretar amb més freqüència fins a esdevenir avui, obres essencials i imprescindibles del repertori.

Després del concert vam parlar amb el mestre Fischer, que ens va explicar quines sensacions li transmet dirigir una obra com aquesta. Ens va dir: "Abans de la gira vaig prometre que cada concert seria una experiència especial i crec que ho hem aconseguit. Espero que els aficionats de Girona també ho hagi sentit així. Jo intento formular el món de la simfonia i el seu contingut emocional, imaginant l'obra amb històries que giren al meu voltant, per a després poder transmetre els seus sentiments al públic de forma sincera."