8è Festival de Cervià - Cor Madrigal

El proper dissabte 4 d’agost de 2018 a les 22.00 h, el Cor Madrigal realitzarà el segon concert de la 8a edició del Festival de Cervià, on presentarà un programa divers, en el que combinarà obres religioses de Kodály, Mozart i Bruckner, amb cançons populars d’origen Català, Mallorquí i Francès.

 

Programa
PITONI, Cantate Domino
KODÁLY, Stabat Mater
MOZART, Ave Verum Corpus
BRUCKNER, Locus iste
BUSTO, Ave Maria
BRITTEN, A Hymn to the Virgin
VILA I CASAÑAS, Sanctus – Benedictus
HOMS, Agnus Dei (de la Missa a Cappella)
SERRA, Capvespre
Cançons populars
MORERA, Les neus que es fonen

 • EL CANT CORAL A L’ADN CATALÀ
  La figura de Josep Anselm Clavé va ser clau en l’impuls històric del cant coral a Catalunya durant la segona meitat del segle XIX. La classe treballadora de la ciutat industrial cercava la consciència de pertànyer a un col·lectiu, de trobar un mitjà d’expressió per tal de contribuir en la construcció del país i de la seva identitat. El cant coral va tenir dues funcions molt importants: d’una banda, la culturitzadora i reivindicativa, i d’altra, aconseguir un reconeixement per part de les classes dominants.
  Coincidint amb l’Exposició Universal de 1888, es van organitzar concursos d’orfeons i bandes on es respirava qualitat musical. Lluís Millet i Amadeus Vives  van renovar la forma de cantar i tres anys més tard van fundar l’Orfeó Català.
  La música i el cant coral per damunt de tot, ha estat la gran vocació de Manel Cabero. Va començar organitzant petits grups vocals a l’Escola de Municipal de Música de Barcelona. L’any 1951 van fundar el Cor Madrigal amb un grup d’amics. A partir de 1991, i sota la direcció conjunta del Cabero i Barrera, es va iniciar una nova etapa marcada per la participació de nous cantaires i un nivell d’exigència més alt. L’any 1993, Mireia Barrera en va assumir la direcció.
   
 • MIREIA BARRERA

  Formada al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i a l’Escola Internacional de Cant Coral de Nemur amb el director Pierre Cao, Mireia Barrera ha estat directora titular de diversos cors d’arreu d’Espanya. Amb més de 60 anys d’història, el Cor Madrigal és una entitat cèlebre en el nostre país i és la prova que el cant coral a Catalunya és més que una expressió musical. Segons Mireia Barrera, directora titular al capdavant del Cor des de 19993, el cant coral desperta emoció, virtut, amplia la nostra mirada cap al món, ens fa sentir part d’un tot, d’un col·lectiu. L’any 2014, la Generalitat de Catalunya li va concedir el Premi Nacional de Cultura.

 • DE PITONI A MORERA
  Envoltats de tota la bellesa de l’església de Santa Maria de Cervià, el Cor Madrigal ens oferirà un programa divers, en el que combinarà obres religioses de Kodály, Mozart i Bruckner, amb cançons populars d’origen Català, Mallorquí i Francès. Destaquen les cançons populars arranjades pels mestres Eduard Toldrà i Enric Morera, a més de compositors contemporanis com Vila i Casañas, Busto i Serra.

Biografies:

Cor Madrigal
Fundat per Manuel Cabero el 1951, l’any 1993 Mireia Barrera en va assumir la direcció. El cor mostra predilecció pel repertori dels segles XX i XXI,  amb un interès especial en la divulgació dels autors catalans. Paral·lelament, manté una important activitat simfònica, principalment en col·laboració amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona, sent cor adscrit de l’ Auditori i l’OBC des de la temporada 2012-2013. Ha estat dirigit per grans batutes com Celibidache, Cambreling, Frühbeck de Burgos, Gergiev, Hager, King, Mena, Pinnock, Pons o Rostropovitx. En l’etapa que Manuel Cabero hi va ser al davant, va cantar en l’estrena mundial d’Atlàntida de Falla. Al Liceu ha participat a les òperes Kàtia Kavànova, Oedipe de Enesco, Le portrait de Manon, Les mamelles de Tirésias i a la cantata La Pesta de Gerhard.
 

Mireia Barrera, directora del Cor Madrigal
Formada al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, va estudiar a l’Escola Internacional de Cant Coral de Namur amb el director de cor i orquestra Pierre Cao. Ha estat directora titular del Coro Nacional de España, la Capella de Música de Santa Maria del Mar i fins el 2005 va dirigir el Coro de la Orquesta Ciudad de Granada, del qual n’és fundadora. També h a col·laborat amb l’Orquesta Nacional de España, l’Orquestra de Cambra Nacional d’Andorra, l’Orquestra Barroca Catalana, l’Ensemble Residencias, el conjunt BCN216, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el Coro de la RTVE. El mes d’octubre del 2012 es va presentar al capdavant de Barcelona Ars Nova, ensemble vocal professional creat a Barcelona en el marc del projecte Misses Polifòniques. El 2014 la Generalitat de Catalunya li va concedir el Premi Nacional de Cultura.